Şanlıurfa Ziraat Odası Başkanları: Hububat fiyatları böyle devam ederse üretimden vazgeçeceğiz
Şanlıurfa Ziraat Odası Başkanları, açıklanan hububat fiyatlarının beklentilerinin altında olduğunu, böyle devam ederse üretimden vazgeçeceklerini belirttiler.
Şanlıurfa Ziraat Oda Başkanlığında, açıklanan hububat fiyatlarına ilişkin bir basın açıklaması gerçekleştirildi.
Ziraat odası başkanları adına açıklama yapan Hilvan Ziraat Odası Başkanı Hikmet İpar, hububat fiyatlarının açıklanmasıyla çiftçilerin bir telaş haline girdiğini söyledi.
"Açıklanan hububat fiyatları çok düşük seviyede kaldı "
İpar, "2 gün önce hububat fiyatları açıklandı. Hububat fiyatlarının açıklanmasıyla çiftçilerimizi maalesef bir telaş aldı. Açıklanan fiyatlar çok düşük seviyede kaldı ve beklentimizin çok çok altında kaldı. OÇiftçilerimizden aşırı derecede tepki ve telefon aldık. Genel anlamıyla aldığımız telefonlar şikâyet üzerine idi. 'Bu işi nasıl yapacağız, bitireceğiz bu ürünümüzü' diye telaşa kapılmış çiftçilerimiz." dedi.
"TÜİK verilerine göre düşünürsek bu gerçekten de komik bir rakam"
Açıklanan hububat fiyatları hakkında bilgi veren İpar, "Geçtiğimiz yıllara göre kıyasladığımız zaman makarnalık buğday ile ekmeklik buğdaya yüzde 11 civarına bir fark gelmiş. Arpada ise yüzde 3'lük bir fark var. Enflasyonu düşündüğümüz zaman özellikle TÜİK verilerine göre düşünürsek bu gerçekten de komik bir rakam. Bunu bu şekilde düşünürsek çiftçilerimizin maliyeti ise yüzde 67 dolayında bir artış göstermiştir. Kimi girdi maliyetlerimiz yüzde 30-40'larda kimi girdi maliyetlerimiz de mazot gibi yüzde 100'ün üzerinde artış göstermiştir. Ortalamalarına bakacak olursak yüzde 67'lik bir artışa rağmen ve TÜİK'in verilerine göre yüzde 75'lik bir enflasyona rağmen yüzde 11'lik buğday artışı emin olun ki çok gülünç ve komik kalmıştır. Çiftçilerimiz bu duruma oldukça tepkili ve oldukça içerlemiş durumda. Böyle giderse biz bu üretimden vazgeçeceğiz." ifadelerini kullandı.
"Bu fiyatlarla ikinci bir ekim sezonuna girmeyi dahi riskli buluyoruz"
İpar, sözlerine şöyle son verdi: "Çiftçilerimiz ekmek zorunda, onurunu kurtarmak için zarar da etse ekmek zorunda. Fakat bu şartlar altında bırakın dünya çiftçileriyle rekabet etmeyi; biz bu fiyatlarla ikinci bir ekim sezonuna girmeyi dahi riskli buluyoruz. Bu fiyatlar piyasada bu şekilde devam ederse emin olun ki çiftçilerimiz kan ağlayacaktır. Fiyatların açıklanması ile birlikte maalesef ki piyasada buğday alımları 8,5'a kadar düşmüştür. Bu kadar düşen bir buğdayı çiftçilerimiz satmak zorunda kalacaklardır. Bununla beraber çiftçilerimiz buğdaylarını TMO'ya vermek zorunda bırakıldıkları zaman fiyat bu şekilde düşük olursa mecbur bunu yapmak zorundalar. Bunu yaparken bile çiftçilerimize 45 günlük bir vade tanınmaktadır, 45 günlük vade bile çiftçilerimiz için çok sıkıntılı bir dönemdir. Çiftçilerimiz borçlu ve perişan durumda. Zor durumda olan çiftçilerimiz borçlarını ödemek zorunda. Genel itibariyle bizim bölgenin borç ödeme tarihi 7-15'tir. Vakti geldiğinde çiftçilerimiz paralarını almadıkları zaman burada çiftçi ile alacaklı arasında husumetler çıkacaktır. Bu da sosyal patlamalara gebe demektir." (İLKHA)
Benzer Haberler
Şanlıurfa STK'larından "Direnişe Selam, siyonizme Lanet" mitingine davet
Şanlıurfa’da 18 kilo uyuşturucu ele geçirildi
Şanlıurfa Valisi Şıldak, kurum denetimlerini sürdürüyor
Doğalgazın yaygınlaşması soba satışlarını olumsuz etkiledi
Şanlıurfa'da 1 ton sahte tarım ilacı ele geçirildi
Şanlıurfa Kalesi'nde restorasyon çalışmaları başladı
Harran Üniversitesi'nde "Direnişten Dirilişe Gazze’nin Sesi Ol!" etkinliği düzenlenecek
Şanlıurfa kavakçılar ve hızarcılar esnafı sorunlarına çözüm bekliyor